Prevenire si Stingere Incendii - Legea nr. 307 din 12 Iulie 2006
Solicita oferta
Legea nr. 307 din 12 Iulie 2006PSI

Legea nr. 307 din 12 Iulie 2006

Ultima actualizare: 2017-01-18 23:09:36

Legea nr. 307 din 12 Iulie 2006 este cadrul legislativ care reglementeaza apararea impotriva incendiilor. Aceasta a intrat in vigoare la 24 Iulie 2006 si a fost actualizata 27 martie 2012.

In capitolul 1 al legii la articolul (1) sunt exemplificati si explicati principalii termeni care intra in limbajul de specialitate al procesulului de aparare impotriva incendiilor.  Vom aminti aici cativa dintre acestia:

  • apararea impotriva incendiilor -semnifica ansamblul integrat de activitati specifice, masuri si sarcini organizatorice, tehnice, operative cu caracter umanitar si de informare publica ce au fost planificate, organizate si realizate potrivit prezentei legi cu scopul de a preveni si de a reduce riscurile de producere a incendiilor si asigurarii interventiei operative pentru limitarea si stingerea incendiilor, in vederea evacuarii, salvarii si protectiei persoanelor periclitate, protejarii bunurilor si mediului impotriva efectelor situatiilor de urgenta determinate de incendii.
  • autorizatie la incendiu -  este actul administrativ care a fost emis in baza legii de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Judetean sau al Municipiului Bucuresti. Prin acesta se certifica in urma verificarilor in teren si a documentelor privind realizarea masurilor de aparare impotriva incendiilor si indeplinirea cerintei esentiale - securitate la incendii la constructii, instalatii si alte amenajari. In conformitate cu legea 307 din 2012 autorizatia la incendiu confera persoanelor fizice sau juridice detinatoare ale constructiilor si instalatiilor dreptul de a le edifica, de a le pune in functiune si de a le exploata sin punctul de vedere al indeplinirii cerintei esentiale- securitate la incendiu.
  • aviz de securitate la incendiu- este actul emis in baza legii de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Judetean sau al Municipiului Bucuresti.
  • incendiu -  in conformitate cu descrierea facuta in legea 307 din Iulie 2006- reprezinta o ardere autointretinuta care se desfasoara fara control in timp si spatiu, care produce pierderi de vieti omenesti si sau pagube materiale si care necesita o interventie organizata in sensul intreruperii arderii.
  • cauza a incendiului se refera la totalitatea factorilor care concura la initierea incendiului, constand de regula in sursa de aprindere, mijlocul care a produs aprinderea, primul material care s-a aprins, precum si imprejurarile care au dus la izbucnirea acestuia.
  • mijloacele tehnice de aparare impotriva incendiilor- sunt toate sistemele, instalatiile, echipamentele, utilaje, aparatele, dispozitivele, accesoriile, materialele, produsele, substantele si autospecialele destinate prevenirii, limitarii si stingerii incendiilor.
  • operatiuni de lunga durata -sunt toate actiunile si interventiile pentru stingerea incendiilor si eliminarea efectelor negative ale acestora care au o durata mai mare de 4 ore.
  • schema cu riscurile teritoriale- este definita in continutul legii 307 din Iulie 2007 ca document intocmit de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, care cuprinde tipurile de riscuri specifice, precum si resursele estimate pentru gestionare.
  • utilizator- persoana fizica sau juridica ce foloseste un bun cu orice titlu in interesul sau, al altuia sau in interes public.

Este mentionat in art. 2 al legii 307 din 12 iULIE 2006 faptul ca apararea impotriva incendiilor este o activitate de interes public  national, cucaracter permanent la care au obligatia sa participe autoritatile administratiei publice centrale si locale precum si toate persoanele fizice si juridice aflate pe teritoriul tarii.

Echipa Reliable Solutions Group Experts considera ca orice clarificare adusa in domeniul apararii impotriva incendiilor este utila si importanta, iar legea nr. 307 din 12 Iulie 2006 este un bun instrument dupa care se pot ghida atat specialistii, cat si angajatorii din orice domeniu.

 


Te-ar mai putea interesa :

• Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta
Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta este un organism infiintat de obicei la propunerea primarului, in localitatile din tara. Prin aceasta masura se are in vedere o cat mai eficienta organizare si aparare pentru situatiile de urgenta care pot aparea. Interventia Serviciului Voluntar pentru
 
• Angajari de pompieri civili
pompieri civili Vom discuta in acest articol depre pompieri si despre felul in care se fac angajari de pompieri civili. Cand vorbim despre prevenire, reducerea riscurilor sau interventia in caz de incendiu, inevitabil ne gandim la pompieri. Nu mai este necesar sa amintim ca interventia pompierilor are loc in orice
 
• Serviciul de urgenta
Serviciul de urgenta Serviciul de urgenta se refera la sistemul de structuri specializate care asigura interventia cu scopul solutionarii problemelor in situatiile de urgenta. In hotararea de guvern nr. 642 din 29 Iunie 2005 sunt clasificate mai multe situatii de urgenta in functie de trei tipuri de riscuri: A. Riscur
 
• Planul de interventie la incendiu si procedura de avizare
interventie la incendiu Masurile de prevenire si stingere a incendiilor sunt masuri organizatorice, reglementate prin lege cum este si cazul planului de interventie la incendiu. Acesta prezinta o importanta deosebita si nu lipseste din documentatia specifica a niciunei firme, organizatii, intreprinderi sau orice tip de uni
 
• Tematica de instruire PSI
Tematica de instruire Psi In tematica de instruire PSI regasim subiecte referitoare la efectele focului, sursele de aprindere, incendii si urmarile acestora, comportamentul in caz de incendiu, modalitati de prevenire si stingere. Tematica privin instruirea introductiv-generala este elaborata in conformitate cu reglemetarile
 
Vezi toate stirile din categoria Prevenire si Stingere Incendii
Ultimele noutati
Raportari ANPM
 
Raportari ANPM  Cum afla autoritatile despre activitatea companiei in privinta deseurilor ? Cum poti tine sub control evidenta deseurilor generate de societatea economica ?   Prin raport
Citeste mai departe
Raportari AFM
 
Raportari AFM Recicleaza ambalajele si scapi de plata, insa nu si de raportari AFM !   Detii sau administrezi o societate comerciala care produce sau utilizeaza ambalaje? Cine se ocupa de i
Citeste mai departe
Managementul deseurilor
 
Managementul deseurilor RSGE, companie specializata in managementul deseuri, este la dispozitia ta pentru a gestiona si raporta toate tipurile de deseuri, incat tu sa nu incalci legea. Nu lasa deseu
Citeste mai departe