Paratrasnetul si rolul sau important in protectia muncii
Ultima actualizare: 2018-01-06 11:21:50
Paratrasnetul este o inventie pe cat de simpla, pe atat de utila, necesara in activitatea de protectie a muncii dar si protectia cladirilor in general. Normele de protectia muncii prevad montarea paratrasnetelor pe imobile cu scopul cresterii sigurantei in timpul furtunilor si descarcarilor electrice.
Componentele principale din care este compus sistemul de protectie la trasnet, sunt:
Tijele de captare. Acestea sunt mici proeminente care au rolul de a actiona ca un terminal pentru descarcarea fulgerului. Sun de forme si marimi diferite, majoritatea avand insa un varf ascutit sau forma de sfera lucioasa.
Conductoarele de coborare. Dupa ce curentul electric a fost primit de catre tijele de captare, conductoarele de coborare il directioneaza catre pamant. Aceste sunt conectate cu tijele de captare si sunt amplasate pe acoperis si la colturile acoperisului catre priza de pamant.
Priza de pamant- este un element cheie in sistemul de protectie al oricaui imobil, avand un rol fundamental si deosebit de important. In componenta prizei de pamant se gasesc electrozi lungi care sunt ingropati adanc in pamant in jurul structurii protejate.
Conductoarele de coborare si priza de pamant sunt componentele cele mai importante ale instalatiei de paratrasnet . Obiectivul principal al instaltiei de paratrasnet este de adevia curentul electric descarcat la trasnet catre pamant. De aceea este foarte importanta amplasarea corecta a conductoarelor de coborare si asigurare bunei functionari a prizei de pamant.
Stabilirea necesitatii de protectie la trasnet si a tipului de instalatie de protectie ce urmeaza sa fie utilizat se face in urma evaluarii riscului de trasnet. Astfel se va tine cont de urmatorii factori:
- mediul inconjurator al constructiei
- tipul constructiei
- gradul de ocupare al constructiei
- consecintele trasnetului
!!!Echiparea cu instalatie de protectie la trasnet este obligatorie pentru:
A. constructii care cuprind incaperi cu aglomerari de persoane:
- teatre, cinematografe, sali de concert si de intruniri, circuri, sali de sport-care au o capacitate mai mare de 400 de locuri
- cladiri bloc pentru spitale cu o capacitate de mai mult de 75 de locuri
- hoteluri, camine, cazarmi care au mai mult de 400 de paturi
- constructii pentru invatamant: universitati, scoli gradinite si crese care au mai mult de 10 sali de clasa si joc.
- restaurante si magazine cu o suprafata desfasurata mai mare de 1000 de metri patrati
- cladiri pentru calatori, in care se pot afla la perioada de varf, mai mult de 300 de calatori
B. Constructii care constituie sau adapostesc valori de impoeratanta nationala: muzee, expozitii permanente, monumente istorice sau de arhitectura, arhivele pentru documente de valoare.
C. Constructii de locuit cu mai mult de P+11E
D. Constructii inalte si foarte inalte
E. Constructii si instalatii tehnologice exterioare care sunt cel putin de doua ori mai inalte decat constructiile, proeminentele sau copacii din jur.
F. Constructii si instalatii tehnologice exterioare care sunt amplasate izolat
G. Constructii cu importanta in diverse sectoare din economia nationala: cladiri destinate producerii de energie electrica, centralele de comunicatii, etc.
H. Constructii si instalatii tehnologice exterioare incadrate la risc inalt de incendiu
I. Depozite deschise de materiale si substante ce prezinta grad inalt de pericol in diferite arii
J. Constructii pentru adapostirea animalelor
K. Instalatii mobile de ridicat si transportat in aer liber
L. Poduri amplasate izolat
La Reliable Solutions Group Experts venim in intampinarea dumneavoastra cu informatiile de care aveti nevoie pentru a va proteja afacerea si angajatii. Siguranta la locul de munca si sanatatea au prioritate pentru noi, de aceea va invitam sa ne contactati folosind formularul de contact de pe site-ul www.protectiamuncii-evaluarerisc.ro sau la telefonul afisat.