Legislatie Mediu - Autorizatia de mediu este optionala sau obligatorie
Solicita oferta
Autorizatia de mediu este optionala sau obligatorieautorizatia de mediu

Autorizatia de mediu este optionala sau obligatorie

Ultima actualizare: 2014-07-18 19:32:28

Sunt putini care stiu daca este nevoie de autorizatie de mediu pentru desfasurarea activitatii unui agent economic. Cei mai multi afla de obligativitatea autorizatiei atunci cand sunt controlati de Garda de mediu sau de Administratia Fondului pentru Mediu.

Prin acest post incercam sa va prezentam obligatiile pe care le are un contribuabil in vederea autorizarii de mediu si care sunt etapele ce trebuiesc urmate.

1. Autorizatie de mediu sau autorizatie de ape ?
In primul rand trebuie facuta distinctia intre cele doua notiuni:
a) Autorizatia de mediu este eliberata de catre Agenția Regionala pentru Protectia Mediului si este valabila pentru Aer si Sol ! Poate sa aibă prevederi pentru ape, dar nu este obligatoriu.
b) Autorizatia de gospodarire a apelor este eliberata de Apele Romane si este valabila doar pentru ape. Aceasta autorizatie este necesara daca societatea comerciala are alimentarea cu apa dintr-un put sau deverseaza apele uzate direct intr-un rau.
 

2. Cine are nevoie de autorizatie de mediu ?
Au nevoie de autorizatie de mediu contribuabilii prevazuti de Ordinul nr. 1798 din 19/11/2007. ANEXA Nr. 1 la procedura prevede ce coduri CAEN au nevoie de autorizare (prezentate in documentul anexat la finalul articolului).
In cazul ca exista o autorizatie de mediu si au loc schimbari de fond, autorizatia trebuie revizuita sau trebuie depus un dosar pentru emiterea altei autorizatii.

3. Elaborarea dosarului in vederea autorizarii.
Dupa ce identificam daca avem nevoie de autorizatie (sau cu 45 de zile înainte de expirarea autorizatiei vechi) trebuie sa determinam cine ne emite autorizatia. Autoritatea competenta pentru derularea procedurii de emitere a autorizatiei de mediu (ACPM) este, dupa caz:
- Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului;
- Agenția Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM);
- Autoritatea publica teritoriala pentru protectia mediului (ATPM), care poate fi :
Agentia regionala pentru protectia mediului
Agentia judeteana pentru protectia mediului
Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii".

Dosarul trebuie depus la una din autoritatile de mai sus si trebuie sa cuprinda cel puțin informatiile cerute in anexa 2 din ordinul 1798/2007:
a) o cerere pentru eliberarea autorizatiei;
c) dovada ca a fost facuta publica solicitarea prin cel putin una dintre metodele de informare prevazute in anexa nr. 3 ( acestea sunt: Afişajul în zona obiectivului şi la sediul administraţiei publice locale; Publicarea în ziarele de tiraj, solicitate de populaţie; Postarea pe pagina proprie de internet; Prezentarea prin posturile de radio şi televiziune; Comunicările scrise, transmise persoanelor şi asociaţiilor interesate; Organizarea unei dezbateri într-un loc accesibil populaţiei şi factorilor interesaţi din zonă. );
d) planul de situatie si planul de incadrare in zona a obiectivului;
e) procesul-verbal de constatare a respectarii tuturor conditiilor impuse prin acordul de mediu (daca exista acord de mediu), formularul de inregistrare, insotit de documentele specificate de acesta, pentru autorizarea activitatii gradinilor zoologice, acvariilor publice si centrelor de reabilitare si/sau ingrijire ( daca este cazul);
g) dovada plații ( la cele mai multe agentii plata se face in avans). Taxa de autorizare este de 500 de lei, iar de revizuire a autorizatiei 250 de lei, in cazul in care emiterea autorizatiei nu necesita anumite bilanturi de mediu ( nivel 1 sau 2) . In caz ca este nevoie de un bilant de mediu niveluri 1, 2 , taxa poate creste pana la 2.000 de lei.
Nu se primesc solicitari care nu contin documentele prevăzute mai sus !
La depunerea dosarului, un consultant va verifica actele depuse si daca dosarul nu este complet îl va refuza. Dupa depunerea dosarului si inregistrarea lui, in maximum o saptamana trebuie sa sunati la secretariatul Agenției Regionale pentru a afla la ce consultant a fost repartizat.

4. Verificarea pe teren
Impreuna cu consilierul APM se stabileste o data la care acesta se va deplasa la sediul sau punctul de lucru al contribuabilului, pentru verificari. Consultantul verifica amplasamentul, analizeaza documentele, stabileste daca sunt necesare informatii, acte sau documente suplimentare si le solicita in scris titularului activitatii. Pentru activitati noi (pentru care a fost emis acordul de mediu sau nu) APM, dupa derularea etapelor prevazute mai sus, face publica decizia de emitere a autorizatiei de mediu, precum si programul de consultare a documentelor care au stat la baza acesteia, prin afisare la sediul propriu si postare pe pagina proprie de internet. Decizia poate fi contestata in termen de 15 zile lucratoare de la data publicarii.( nu de catre titulari, ci de catre terte persoane).
Pentru activitatile de eliminare a deseurilor documentatia prezentata contine in plus cerintele specifice prevazute in Legea nr. 211 din 15/11/2011 privind regimul deseurilor, Hotararea Guvernului nr. 128/2002 privind incinerarea deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare, si in Hotararea Guvernului nr. 349/2005 privind depozitarea deseurilor, cu completarile ulterioare.

5. Eliberarea autorizatiei
Termenul de eliberare a autorizatiei de mediu este de maximum 90 de zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete. Pentru activitatile existente, in termen de 20 de zile lucratoare de la data depunerii solicitarii, ACPM intocmeste indrumarul cu problemele rezultate din analiza initiala a documentatiei, lista autorizatiilor/avizelor necesare emise de alte autoritati, precum si necesitatea efectuarii bilantului de mediu.
Dupa executarea bilantului de mediu, titularul activitatii prezinta la APM un raport cu concluziile bilantului de mediu si cu recomandari pentru elementele programului pentru conformare. Raportul cu concluziile bilantului de mediu este supus dezbaterii publice in conformitate cu procedura de dezbatere publica.
Dupa realizarea dezbaterii publice si analizarea rezultatelor acesteia, APM impreuna cu titularul activitatii si cu colectivul de analiza tehnica analizeaza raportul cu concluziile bilantului de mediu, concluziile dezbaterii publice si stabileste daca emite autorizatia de mediu, cu sau fara un program pentru conformare.
In practica, la 2-3 saptamani dupa verificarea pe teren se emite autorizatia, care ramane publicata pe site 30 de zile. Dupa aceste 30 de zile, autorizatia trebuie semnata de catre consultantul care a elaborat-o, seful de departament si directorul ARPM.
 

6. Ridicarea autorizatiei
Autorizatia se ridica de la sediul APM ( secretariat sau de la consilierul desemnat ). Nu este necesara delegatie.
 

7. Riscurile neautorizarii
Cele mai frecvente amenzi acordate de comisarii Garzii de Mediu sau alte organe de control abilitate sunt pentru :
- lipsa Acordului de Mediu – amenzi cuprinse intre 30.000 - 60.000 lei;
- lipsa Autorizatiei de Mediu - amenzi cuprinse intre 30.000 - 60.000 lei;
- lipsa Autorizatiei de Gospodarire a Apelor - amenzi cuprinse intre 30.000 - 60.000 lei;
- lipsa contractelor de preluare a deseurilor colectate selectiv (obligatoriu pentru toti agentii economici) – amenzi cuprinse intre 5.000 - 50.000 lei;
- lipsa Registrului de Evidenta a Gestiunii Deseurilor (obligatoriu pentru toti agentii economici) – amenzi cuprinse intre 5.000 - 50.000 lei;

Organismele de control sunt:

1. Garda de Mediu – Poate sa verifice autorizatia de mediu si toate aspectele legate de Aer, sol, subsol si ape.
2. Corpul de control din cadrul institutiei „Apele Romane” – poate sa verifice doar aspectele legate de apa ( Puturi, deversari in rauri si canalizarea oraseneasca, ape pluviale); Acest organism de control nu va verifica decat daca aveti autorizatie de gospodarire a apelor sau in urma controlului rezulta necesitatea de a avea aceasta autorizatie.
3. Corpul de control din cadrul AFM – poate sa verifice doar gestiunea deseurilor. (datele raportate catre ei)

Agentia pentru Protectia Mediului - APM nu are drept de control si poate face doar sesizari catre Garda de Mediu.
Amenzile se cumuleaza si nu exista un maxim legal.
Se au in vedere prevederile art. 61 din Ordinul nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

Procedura de mai sus este o procedura standard de emitere a autorizatiei de mediu. In functie de complexitatea situatiei existente la fiecare contribuabil in parte se mai pot adauga si alte etape.


citeste mai departe
Te-ar mai putea interesa :

• Raportari ANPM
Raportari ANPM  Cum afla autoritatile despre activitatea companiei in privinta deseurilor ? Cum poti tine sub control evidenta deseurilor generate de societatea economica ?   Prin raportari ANPM - Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Solicita oferta pret Raportari ANPM RSGE ia
 
• Raportari AFM
Raportari AFM Recicleaza ambalajele si scapi de plata, insa nu si de raportari AFM !   Detii sau administrezi o societate comerciala care produce sau utilizeaza ambalaje? Cine se ocupa de intocmirea rapoartelor pentru AFM (Administatia Fondului de Mediu) privind gestionarea ambalajelor si
 
• Managementul deseurilor
Managementul deseurilor RSGE, companie specializata in managementul deseuri, este la dispozitia ta pentru a gestiona si raporta toate tipurile de deseuri, incat tu sa nu incalci legea. Nu lasa deseurile sa iti blocheze activitatea! Evita amenzile de pana la 20000 de lei, contacteaza-ne chiar acum!
 
• Responsabil de mediu
Responsabil de mediu Conform legislatiei in vigoare, toate firmele si persoanele fizice autorizate din Romania sunt obligate sa desemneze in cadrul societatii un responsabil de mediu sau sa externalize serviciul pentru a intra in legalitate.   De ce Reliable Solutions Group? Expertul d
 
• Audit de Mediu
Audit de Mediu Cu profesionalism, echipa RSGE realizeaza verificari periodice cerintelor legislative de mediu - Audit de Mediu, evitand cauza penalitatilor in cazul nerespectarii obligatiilor. Echipa de auditori este formata in general din doua persoane, in functie de complexitatea activitati
 
Vezi toate stirile din categoria Legislatie Mediu
Ultimele noutati
Raportari ANPM
 
Raportari ANPM  Cum afla autoritatile despre activitatea companiei in privinta deseurilor ? Cum poti tine sub control evidenta deseurilor generate de societatea economica ?   Prin raport
Citeste mai departe
Raportari AFM
 
Raportari AFM Recicleaza ambalajele si scapi de plata, insa nu si de raportari AFM !   Detii sau administrezi o societate comerciala care produce sau utilizeaza ambalaje? Cine se ocupa de i
Citeste mai departe
Managementul deseurilor
 
Managementul deseurilor RSGE, companie specializata in managementul deseuri, este la dispozitia ta pentru a gestiona si raporta toate tipurile de deseuri, incat tu sa nu incalci legea. Nu lasa deseu
Citeste mai departe