Contracte - Generalitati despre Contracte
Solicita oferta
Generalitati despre Contractecontract

Generalitati despre Contracte

Ultima actualizare: 2014-08-13 18:51:49

Generalitati Contracte

Raspandirea contractelor - orice lucru din viata ta este guvernat de contracte. Din primul moment viata ta este sub semnul lor. Cetatenia, spre exemplu, este un contract cu statul in care te-ai nascut! Orice vanzare sau cumparare, casatoria, o masina noua... orice miscare faci conduce la acceptarea unui contract, sau este o consecinta a existentei lor. Cu atat mai mult in afacerile tale. Firma ta este rezultatul unui contract intre tine si partenerii tai, furnizorii sau debitorii tai, clientii tai, intre tine si statul in care ai infiintat-o.

Definitie - Conform definitiilor juridice, acesta este un act juridic civil, concretizat in acordul de vointa a doua sau mai multe persoane, incheiat in scopul de a crea, modifica sau stinge intre ele drepturi si obligatii.

Acordul de vointa - orice contract se bazeaza pe un acord de vointa. Tu esti de acord sa creezi, modifici sau stingi drepturi si/sau obligatii. Conditii necesare pentru a fi parte intr-un contract - pentru ca sa poti face parte dintr-un contract, trebuie sa indeplinesti cateva conditii firesti: trebuie sa ai capacitatea de a contracta, sa poti consimti in mod valabil (nu de forma) in cazul in care te obligi la ceva, trebuie ca acel contract sa aiba un obiect determinat (in nici un caz terenuri pe Luna), si o cauza licita (nu pentru a frauda, spre exemplu).

Clasificare - contracte se pot clasifica in tot felul de moduri, in functie de mai multe criterii. Veti citi uneori in contractele construite de avocatii, notarii sau consultantii cu care colaborati, sau de consilierii dumneavoastra juridici.

Spre exemplu:

- dupa modul incheierii lor exista contracte consensuale (adica nu este nevoie de formalitati in plus), solemne (ce necesita si o oarecare implicare a autoritatii de stat), sau reale.

- dupa intinderea liberatatii partilor in determinarea continutului concret al contractului, exista contracte liber negociate, contracte de adeziune (spre exemplu, factura pentru energia electrica, in care nu ai dreptul sa negociezi termenii contractului, doar sa fii de acord sau nu cu acestia), sau contracte obligatorii (obligatia de a detine o carte de identitate, implicit obligatia de a plati pentru realizarea acesteia).

- dupa caracterul reciproc sau unilateral al obligatilor asumate, contractele pot fi sinalagmatice (adica partile se obliga reciproc una fata de cealalta), sau unilaterale (in care doar una dintre parti isi exercita vointa; spre exemplu donatia).

- dupa scopul urmarit de parti, exista contracte cu titlu gratuit (adica nu se urmareste un profit din semnarea acestuia; spre exemplu, donatia), sau contracte oneroase (ceea ce insemna ca se urmareste un profit, fie el bine defnit - contractele comutative, sau in care exista riscul asumat ca profitul sa nu se realizeze - contracte aleatorii, cum ar fi contractul de loterie).


citeste mai departe
Te-ar mai putea interesa :

• Interpretarea contractelor
interpretare contracte Interpretarea contractelor Prin interpretarea contractelor intelegem operatia de determinare si clarificare a continutului contractului, a clauzelor sale, in scopul stabilirii drepturilor si obligatiilor nascute din acesta, privitor la care este posibil sa existe un litigiu intre partile contractan
 
• Intocmirea contractelor
contract Intocmirea contractelor Contractul sinalagmatic - cel mai des intalnit contract, mai ales in domeniul comercial, este contractul sinalagmatic (vezi generalitati), contract de specificul caruia este faptul ca de la data perfectarii lui genereaza drepturi si obligatii reciproce si interdependente int
 
Vezi toate stirile din categoria Contracte
Ultimele noutati
SSM si PSI pentru Cabinete stomatol...
 
Furnizorii de servicii stomatologice, fie că sunt lucrători în cadrul unor centre medicale, clinici, cabinete și laboratoare, spitale publice sau private, respectiv medici stomatologi, asiste
Citeste mai departe
Specificitatea SSM
 
Ce este, până la urmă, Securitatea și sănătatea în muncă? Ce trebuie să înțeleg, ce trebuie să rețin, ce pot da la o parte din toată această informație stufoasă și gr
Citeste mai departe
Specificitatea SSM
 
Ce este, până la urmă, Securitatea și sănătatea în muncă? Ce trebuie să înțeleg, ce trebuie să rețin, ce pot da la o parte din toată această informație stufoasă și gr
Citeste mai departe